22
loka

Täriseekö oikein – Innocoden synty

Niinä aikoina, kun vielä koettiin -35 asteen pakkasia ja vanha Volvo oli seisonut kadun varressa kylmissään viimeisen viikon, niin sen käynnistyksen muistaa pitkään. Vaivaloisen startin jälkeen kolina pyörivästä moottorista kertoi omaa kieltään. Kylmä öljy ei ollut vielä ehtinyt joka paikkaan moottorissa. Kolinan vaimeneminen muutaman minuutin jälkeen taas kertoi öljyn etenevän oikeisiin paikkoihin ja moottorin päästyä käyttölämpötilaan kolina oli poissa ja kaikki kunnossa.

Kokemus ja oma kuvitelmamme kertoi meille tuon kaiken.

Nyt vuosia myöhemmin valjastimme tekoälyn tutkimaan kolinan ja värinän analogiaa. Anturi rekisteröi ja kolme koneoppimisalgoritmia kävi läpi tuota koneen tuottamaa kolinaa/tärinää. Tuloksena koneen eri osat alkoivat erottua toisistaan. Päästiin sisälle tuohon laakerien ja pyörivien komponenttien maailmaan. Ja mikä tärkeintä, toimimattomien komponenttien maailmaan. Kuvitelma öljyttömyydestä muuttui mitatuksi faktaksi ja oltiin ennakoivan kunnossapidon alkulähteillä.

Mielenkiinto tärinään ja sen avulla mitattaviin asioihin syntyi ja muuntui aikanaan pietzo-sähköiseksi anturiksi, joka löysi tiensä. Kirjaimellisesti. Tuo mainittu tie sijaitsi kaukana pohjoisessa liikenneviraston Aurora-älytiehankkeessa. Innocode Oy:n teknologiajohtaja Mikko Kortelaisen innovoima anturi mittasi ja tekoäly erotteli mittaustuloksesta autoja toisistaan koneoppimisen keinoin. Lopulta järjestelmä kirjasi kulkijat liki automerkin tarkkuudella. Kun sitten epätietoisuus yhdestä kulkijasta johti tarkempaan keskusteluun ja video mittauspaikalta kertoi lopulta kulkijan olleen tietä ylittävä orava, niin tuon anturin herkkyyden suomat mahdollisuudet alkoivat hahmottua.

Tänään tiedämme koneoppimisen mahdollisuudet ennakoivassa kunnossapidossa. Laiterikkojen ennakoiminen ja jopa ajankohdan ennustaminen ovat keinovalikoimasta aiemmin puuttuneita palasia. Nyt järjestelmä kertoo pienetkin laitteen toiminnassa havaitut poikkeamat. Se osaa seurata tilanteen kehittymistä ja antaa mahdollisuuden oikea-aikaiseen korjaukseen. Mahdollinen ja pelätty tuotannon keskeytys voidaan ajoittaa huoltoseisokkiin tai muuhun keskeytyksettömän toiminnan kannalta vähemmän kriittiseen ajankohtaan.

Innocoden maailmassa laitteellasi on nykyään muitakin tiloja kuin käynnissä tai pysähtynyt

Harri Kivinen